сряда, 21 декември 2016 г.

Хитрино, хитреците и гражданското съзнание, което можем да изградим

onarealcase.blogspot.de


Казват този свят е съвкупност от всички нас - нашите идеи, емоции и мисли. Ако това е така, то е логично следното твърдение: този свят, ще стане по-добро място за живеене, когато всеки от нас стане по-отговорен и развие гражданско съзнание, надраствайки собствените си интереси!
Предполагам всеки от вас е изключително отговорен, когато става въпрос за парите които притежава и как се харчат те. Дали сме по същия начин ангажирани, когато правителството харчи нашите (на данъкоплатците) пари?
Ако имате дете и му дадете пари след това искате отчет как са били изхарчени, нали?
Щом така постъпваме, когато парите са излезли от личния ни бюджет, защо нямаме същото поведение, когато се касае за харчене на бюджетни пари?
Защо не търсим отговорност от нашите политици за това как харчат парите ни? Нали държавният бюджет се формира от данъците на всички нас? Не е ли редно да знаем как са изхарчени тези пари и дали наистина са отишли за целите, за които е обявено?
Всеки, който е бил част от корпоративна организация знае, че тя се управлява чрез процеси. Най-важната част на един процес е мониторинга - да направиш одит на свършеното и да имаш яснота кое от предвиденото се е получило и кое не е станало. Ще кажете, ама това може да го има в корпоративна организация, докато в политиката управниците само крадат, а ние плюем в социалните мрежи.
Това е така, защото ние сме им го позволили и пак ние можем да го променим.
Ето как правят тази промяна Движение 5 звезди в Италия. Вероятно някои от вас са чували за това движение и начина по които те преобръщат представите ни за правене на политика.
Наскоро имах възможността да разговарям с един от членовете на Движението и той ми каза следното:
"Всеки един от нашите членове, който се кандидатира да участва в италианския парламент подписва декларация, че ако бъде избран ще връща 50% от заплатата си във фонд към държавния бюджет. Ние смятаме, че заплатата на един италиански депутат е твърде висока и затова сме се спрели на този вариант."
-Много добра идея. А който не го прави?
-Изключваме го от Движението веднага и съответно губи правото да ни представлява в парламента.
-А как точно следите дали всеки от избраните си връща половината заплата?
-Много лесно. Създадохме сайт: https://www.beppegrillo.it/tirendiconto.it/trasparenza/
(в превод - Даваш ли си сметка или Даваш ли сметка- игра на думи) . В този сайт са качени отчети на депутатите избрани от нашето движение. Смятаме, че 10 000 евро (това е официално
предвидената заплата на депутат в италианския парламент) е твърде голямо възнаграждение.
Депутатите могат да си вършат работата с половината от тази сума. Затова всеки от тях качва отчет - месец по месец. Като се кликне на снимката се отваря меню  месеците и можем да видим за какво са били изхарчени получените средства - наем за жилище, храна, срещи с избиратели, телефон, такси и т.н.
Освен това се вижда дали всеки е върнал 50% от получената сума. До момента сме върнали над 20 милиона евро.

Както знаеш ние даваме пълен отчет за получените от нас средства, защото ние сме организация, която се финансира от гражданите.

-Това е страхотно. А кой е написал този софтуер с който набирате средства https://rousseau.movimento5stelle.it/fund_raising.php
-Аз.
-Как така ти? Нали не си ИТ специалист?
-Не, но мога да пиша на РНР и написах кода.
-Колко ти платиха за това?
-Нищо не ми платиха. Направих го доброволно. Защото е нужно на организацията. Сайтът в който депутати си връщат парите също е направен от доброволци в движението.Тази статия не е за намиране на ИТ специалист, който да съдейства на БСДД, макар да имаме нужда от такъв.

Тя е за Хитрино.

След трагедията там, пресата беше залята от статии по темата. Знайни и незнайни специалисти дадоха мнения коя би могла да бъде евентуалната причина за катастрофата. Аз не съм специалист и затова не бих взела отношение по тази част на проблема. След като мина първоначалният шок, логичния въпрос беше: "И сега каква сума ще бъде отпусната за Хитрино?" Правителството в оставка не закъсня с отговор на този въпрос и обяви, че ще бъдат отпуснати 10 милиона от бюджета.
Христо Комарницки обобщи по един невероятен начин взетите мерки.


10 милиона не е малка сума, но знаем ли какво точно ще се случи с нея?
Ето какво пише Любослава Русева в сайта на Редута :
"Да не си помислите обаче, че правителството не е разработило планове как да помогне? Напротив, финансовият министър (?) Владислав Горанов вече бил готов с „2-3 варианта за къщички“, та хората да избират еднотипни ли да са те или различни, т.е. дава им се поле за капризи. Това пък го разправя транспортният министър (?) Ивайло Московски, според когото иначе „е рано да се говори за конкретните причини за инцидента, тъй като екипите на министерството не са направили оглед.“ В същото време премиерът Борисов обяснява, че се водят разговори и с ЕК за отпускането на средства по две програми – транспорт и селски райони, „така че ВСИЧКО (?) да го направим с европейски пари“.
"Вярно, кметът Нуридин Исмаил пъргаво откри сметка за дарения, но това пак е с „чужда пита…“ и не се брои, още повече, че Исмаил се прочу през 2012 г., когато се сдоби с мерцедес Е класа на общински разноски и с автомобила за 110 000 лева започна да обикаля разбитите улици на бедното село…"


Стартираха се разбира се кампании за набиране на средства за пострадалите. Но отново в статията на Любослава Русева четем:
"Като стана дума за дарения, издокараният с папионка шеф на БЧК снощи се похвали, че само от кампанията с есемеси вече са събрани 450 000 лв. Няма спор, сумата е твърде окуражаваща и показва колко хора са били солидарни с мобилните оператори, пардон!, с пострадалите от Хитрино. Радостта обаче бързо помръкна, след като варненският адвокат Петър Николов припомни във „Фейсбук“ какво се случи с така натрупаните средства в помощ на Аспарухово:
„От есемесите в Аспарухово още никой няма собствен дом, а парите са похарчени. Те потънаха в една фондация. Последно знаех, че са купили няколко имота, в които да се настанят пострадали от наводнението, но апартаментите бяха собственост на фондацията, т.е. никой не получи нов дом, свой собствен. Това означава, че под надслова „За Хитрино“ БЧК може да ги изхарчи за всичко, включително за 2 тона лютеница…“


Излиза, че до момента има сериозни суми с които може да се помогне на хората в Хитрино. Въпросът е как ще се проследи за какво  са били оползотворени тези средства. Нещата могат да приключат тук и след година, две да излезе статия в която да ни информират как парите отново са потънали в нечии фондации. Тази история, обаче може да има друг край. И това зависи от всички нас.

ИТ специалисти в България има достатъчно. Търсят се доброволци, които освен за личния си интерес, могат да милеят и за обществения.
Може да се направи сайт в който да се отразят постъпилите суми за Хитрино и да се търси отчетност от институциите
които ще разполагат с тях. Да се поканят чиновници, които разполагат с информация, да я предоставят и така да получим
пълната картина как и за какво са били изхарчени тези пари.


Така ще сме направили една сериозна крачка към формирането
на активно гражданско общество в България. А то е гарант за участието на гражданите в политическите дебати и въпросите,
които ги касаят пряко.


По Коледа стават чудеса. Аз си мечтая за чудо : сайт от доброволци в който да проследим как ще бъдат оползотворени
средствата за Хитрино. Дали моята мечта ще се сбъдне?

onarealcase.blogspot.de / Автор

"Глупавият проумява само онова, което вече е станало" – Омир

0 коментара:

Публикуване на коментар

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib