сряда, 18 януари 2017 г.

Тази крава е лилава, но....и тя не дава скоч :)

onarealcase.blogspot.de

Преди няколко дни излезе поредното интервю с проф. Иво Христов, в което той
заяви: "....проблемът е системен и не опира до партии или пък до смяна на персони. Тоя филм сме го играли."
------------------------------------------
"За съжаление българите за 25 години показаха, че са политически инфантили. Те 25 години очакваха някой друг да реши техните проблеми. Българското политическо настояще в момента е комбинация между користни политически интереси, огромна злоупотреба с властта и инфантилно и пасивно население, което се характеризира с две основни качества – пълна липса на представа за реалността и желание да се спаси всеки поединично." Ето пълният запис от БНР: http://bnr.bg/post/100782039/ivo-hristov-problemat-na-balgaria-ne-e-v-kachestvoto-na-izbiratlnata-sistema

Интервюто излезе в много електронни медии, пуснаха го във ФБ групи, доста хора го видяха, коментираха, кимнаха разбиращо и отидоха да се записват в новите ГМО партии.

Толкова за разбирането на "системния проблем". Според доклада на PISA по четивна грамотност, функционално неграмотните в България са 41,5%, което означава, че не разбират смисъла на прочетеното.

Аз не съм професор и ще се опитам с пример да обясня какво е това "системен проблем" и защо, докато това не се осъзнае от критична маса хора, реална промяна няма да има.

Да си представим, че сте отегчен от корпоративната истерия гражданин, който има
наследство в някое село - спретната къща и двор с градинка. Решавате, че мръсотията, задръстванията и лудницата на големия град ви идват в повече, искате тишина и спокойствие и се местите на село. Идеята да отглеждате крави не ви се струва лоша и ето, че си набавяте няколко и ставате животновъд. Знае ли човек, някой ден може да сте на мястото на героя от този виц:

"Интервю с родопски пастир, навършващ 120 години:
- Каква е рецептата ви за дълголетие?
- Аз работя на чист въздух. Това е много полезно. Другото е, че вече повече от 100 години, аз казвам на говедата какво да правят, а не те на мен!"

Един ден разбирате, че в САЩ има нова порода крава - такава, лилавка, ГМО продукт, ама давала по-гъсто мляко от другите. Вие като човек, който обича новото, решавате да си закупите една и хоп, след няколко седмици тя е налична. Аз също съм чула за тази крава и решавам да ви дойда на гости.
- Здрасти, здрасти. Как е? Ще доим ли новата крава, за да пием скоч?
Тук е редно да избухнете в смях.
-Ха-ха. Да, може да я издоим, но ще пием мляко, а не скоч.
-Как така? Тя не дава ли скоч? Нали е американска, лилава...Що? - питам аз като дебилен неолиберал.
-Не, не. Виж, знам, че си далеч от живота на село, но все пак е нормално да знаеш, че процесът доене на крава дава като резултат прясно мляко. Дали ще е по-гъсто или по-малко, няма значение. Все прясно мляко ще е.
- А скоч кога? - настоявам аз!
- За скоч ще ни трябва друг процес: дестилиране на малцов ечемик и няколко години да отлежи.
- Ясно - отсичам аз. - Ставало въпрос, за друг процес, а не за друга крава :)

Сега ще ме попитате: Какво общо има историята за кравата със системната грешка, за която говори проф. Христов? Онагледява я.

България от години е пример за държава, в която управлява представителната олигархия, и това управление съвършено неправилно е наречено демокрация. Представителната олигархия е резултат от процеса избори чрез гласуване. Имало ли е друг процес през последните години, освен избори чрез гласуване? Не. Защо тогава твърдите, че има демокрация в България?

Демокрацията е резултат на друг процес. Този, който са изработили древните гърци в Атина. Те са били доста ясни и категорични какво представлява демокрацията. В основата на демокрацията е равнопоставеността - политическата равнопоставеност. Да може всеки гражданин да вземе отношение по важни въпроси, които касаят територията, сигурността му и начина му на живот. Да питате гражданите през четири години на кого искат да делегират правото да ги управлява не е демокрация и няма как да стане. Независимо кой и от колко време нарича така този процес, той не е демокрация. Защо? Защото демокрацията, казва, че за да е спазен принципът на равнопоставеността, трябва мандатите да са кратки и без възможност да се повтори един мандат от същата личност. Когато ни управляват четири и повече години едни и същи хора, ние си създаваме каста от професионални политици. А властта корумпира, казват древните гърци. Трудно ще намерите политик, който да не е корумпиран в наше време. Не можем да допуснем съществуването на професионални политици, защото тогава:

- губим правото на равнопоставеност (вече не сме равни);
- политиците се корумпират благодарение на дългите мандати.

Решението е да се избират непрофесионалисти, които да имат кратки мандати, без възможност да повторят мандата. Кое е задължителното условие, за да бъде спазен  принципът на равнопоставеност? Всеки да може да се кандидатира и чрез жребий да бъдат избрани тези, които ще влязат в политиката.

- Ами, ако се кандидатират само идиоти? - може да попитате вие.

Добре, хайде да се огледаме. На прима виста, дори без да имате диплома по психиатрия, със сигурност можете да посочите определени политици, които могат да бъдат диагностицирани.

Въпрос: Кой от политиците, които са ни управлявали, е имал специално образование или подготовка за да се заеме с управлението на държавата? Никой. Навлизайки в управлението и оставайки там с години тези хора започват да работят за собствените си интереси, а не за интересите на обществото, нали така?

Добре, до тук стана ясно, че имаме едно установено положение, което не спира да продуцира ГМО партийки, и всяка идва с фалшивото обещание за смяна на системата. Ако обаче тази партия не предвижда смяна на системата от представителна олигархия в директна демокрация, за каква точно промяна ще си говорим? Да сте чули някоя от новите партии да е въвела жребия, за да определи желаещите, които да заемат местата в самата организация?

- Не, нали?

А дали случайно предвиждат да сменят системата от представителна олигархия с директна демокрация, където гражданите ще бъдат питани по важни въпроси? Също не нали!

Какъв тогава скоч искате да пиете от поредните ГМО крави, които са се появили в българското политическо пространство? Целта на тези партии е да затвърдят установеното положение, докато нижат захаросана пропаганда как сменят системата.
Не е учудващо, че масово хората имат Deja Poo при регистрацията на последните политически партии. Да, прав е професор Христов - "Този филм сме го гледали".

Хайде да спрем с този политически инфантилизъм, а?

Нужно ли е още 27 години да се надяваме, че кравата ще пусне скоч?

Не е трудно да разберете дали една политическа организация се кани да смени системата.

Попитайте няколко простички неща:

- Ти, "честният и красив", как ще ми гарантираш, че няма да вкараш в партийните листи твоите роднини, приятели, бизнес партньори? Имаш ли механизъм, с който да ми гарантираш това?

- Колко пъти през четирите години на управлението си ще ме попитате какво мисля по важни въпроси: какъв брой бежанци да се приемат в България, какви средства на месец да им се отпускат, какво да се изучава в часовете по история и т.н.? Нито веднъж ли?

-Тоест, аз трябва да си мълча до следващите избори, когато отново ще ме попитате на кого да дам правото си да ме управлява? Ами ако искам да съм равноправен с вас във вземането на тези решения?

На последните парламентарни избори са гласували под 50% от имащите право на глас. Тази апатия и пасивност не ви ли говори нещо? Кога хората са така апатични?
Когато са наясно, че нищо не зависи от тях. Единственият начин да се промени това е, ако гражданите бъдат активно въвлечени в самия процес.

"Кажи ми и ще забравя. Покажи ми и ще запомня. Остави ме да го направя и ще разбера.", Конфуций.

Начинът да променим обществото е като му дадем възможност да участва активно в политическите процеси, да носи отговорност за действията си и да търси информация за това какви ще бъдат последствията при един или друг избор. Швейцарският психолог и психиатър Карл Густав Юнг – един от най-големите енциклопедисти на ХХ век – казва:

„Човек е способен да преодолее абсолютно невъзможни трудности, ако е убеден, че това има смисъл. И претърпява провал, ако при всички нещастия е принуден да признае, че играе роля в приказка, разказана от идиоти.”

Затова в момента хората са аполитични - защото не виждат смисъл от тази приказка разказвана от идиоти, която се опитват да им натрапят като реалност. В условията на директна демокрация, хората активно участват в политиката и тогава ще виждат смисъл, а това ще им дава сили да преодоляват трудностите пред които се изправят.

Професор Христов изключително добре анализира събитията, но той не дава решения, защото неговата позиция е на политически наблюдател. След като обясних в какво се състои системната грешка, която от години допущаме, следва въпросът: Е, а има ли решение?

- Да!

Първата антисистемна партия е факт: БСДД (Български съюз за Директна Демокрация). Както е видно от името, тази организация е заложила в платформата си Директната Демокрация като форма на управление.

- А жребий има ли? - ще попитате вие.

- Да. Жребият е въведен, за да може всеки, който желае да се кандидатира за позиция в партията, да има равен шанс с останалите. Създаден е тест за личностни черти на кандидатите и всеки, който го попълни успешно минава в групата с кандидати, където ще се тегли жребият.

Харесва ли ви идеята да учавствате активно в управлението на държавата? "Докато чакате някой да ви предлага, вие ще бъдете обект, а не субект на политическия процес и на историята като цяло. "- проф. Христов. Не е ли време да се превърнем от субекти в обекти?

Това може да стане факт. Зависи на колко човека ще разкажете за БСДД и за нашите идеи.

Сайтът на БСДД http://www.budd.bg/

Кандидатирай се (от България или извън България) http://www.budd.bg/candidates/

Подкрепи ни  http://www.budd.bg/transparency/

onarealcase.blogspot.de / Автор

"Глупавият проумява само онова, което вече е станало" – Омир

0 коментара:

Публикуване на коментар

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib