събота, 20 март 2021 г.

ИИПА: Индуцирано инфектиране, подпомагано от антитела

onarealcase.blogspot.de

 




Много хора няма да издържат на административния натиск, който изпълнителните политици-мъпети абсолютно незаконно упражняват върху нормални хора и вероятно ще решат да влязат в ролята на морски свинчета и ще си сложат ваксината.

Има една подробност върху, която искам да ви помоля да се замислите преди да предприемете това действие: ако си поставите ваксината има ли начин как после да я махнете от тялото си? Наясно ли сте с всички последствия и давате ли сметка, че поставяте на карта най-ценното което имате – здравето си! Предлагам ви да прочетете тази статия от д-р Елена Боеро, биолог https://www.med4.care/ade-antibody-dependent-enhancement/ и да прецените внимателно рисковете на които вие самите ще се подложите. 

 

ИИПА:  Индуцирано инфектиране, подпомагано от антитела (ADE: Antibody-dependent Enhancement )

Биологичният феномен, за който ще говорим в тази статия, се нарича Индуцирано инфектиране, подпомагано от антителата (ИИПА) и е една от причините, поради която обещаващата ваксина може да бъде неефективна, ако не се развият „правилните“ антитела. Това явление е открито през 1977 г. от вирусолог, изучаващ болестта на Денга и оттогава е признато и за други вируси, включително някои от семейството на коронавирусите.

Ваксината като метод за дългосрочна защита от вирусни заболявания

Производството на ваксини обикновено се счита за най-обещаващия начин за защита на населението на света от вируси в дългосрочен план. Целта на ваксинацията е да защити нашите клетки от нашествието на вируса. Като имитира инфекцията, ваксинацията предизвиква трайно производство на антитела, тоест специфични протеини на имунната система, които разпознават вируса и помагат за неговото елиминиране.

За разлика от истинската инфекция, при която имунната система се сблъсква с целия вирус, при ваксинирането производството на антитела се индуцира само към някои "ключови" структури на вируса, които се считат за решаващи за влизане в клетките. Един от тях е известният протеин с шипове, протеин, който като ключ отваря клетките за навлизане на вируса. Надеждата е, че имунната система на ваксинирания човек ще произведе високи нива на анти-шип антитела, които предотвратяват взаимодействието и следователно инвазията в нашите клетки.

 

Не всички антитела са еднакви: неутрализиращи и антитела, които не са неутрализиращи

Можем да сравним вирусните повърхностни протеини, като протеина на шипа, с ключовете, които отварят вратата към нашите клетки. След като ваксината се инжектира, имунната система на пациента ще произведе множество антитела срещу ключа, но не всички те ще бъдат еднакви - всяко от тях ще бъде специфично за различна част от ключа. Някои ще се прикрепят към дръжката, други към стъблото, а трети към частта от гребена. Както можете да си представите тогава, всички антитела ще залепнат, но не всички произведени антитела ще могат да попречат на ключа да влезе в ключалката. Само антитела, които се привързват към стратегически зони като гребена или до области в близост до него, ще предотвратят клетъчната инвазия. Тези антитела се наричат ​​"неутрализатори", тъй като неутрализират способността на вируса да уврежда човешките клетки и следователно предпазват пациента от болестта.

Целта на ваксините е именно да предизвикат възможно най-много неутрализиращи антитела във ваксинирания индивид. Но какво, ако ваксинацията не предизвиква неутрализиращи антитела, а само антитела, които се прикрепят към вируса, без да им попречат да навлязат в клетките? Съществува риск феноменът на зависимостта от антитела да се случи. Нека да разберем какво е това.

Антителата могат да помогнат на вируса да влезе в клетките

Един от основните механизми за елиминиране на чужди тела, реализирани от имунната система, използва определени имунни клетки, наречени фагоцити. Те се стичат към местата за заразяване в голям брой и когато срещнат вирус, сигнализиран от антитела като опасност, те го интернализират, за да го усвоят. Унищожаването на вируса се случва в някакъв вид клетъчен „стомах“, но някои вируси са разработили механизми, за да избегнат елиминирането и следователно, след като попаднат във фагоцитите, те ги нахлуват.

По-рано обяснихме как основната цел на ваксината е да предотврати проникването на вируса в клетките, особено тези на дихателните пътища. Антителата обаче в този случай предизвикват обратен ефект. Така вирус, украсен с антитела, може да бъде сравнен с троянски кон фагоцити. Антителата, които са разпознали, че се изчиства от клетките, всъщност му помагат да влезе във фагоцитни клетки и да ги нападне. Резултатът е, че вирусът се репликира във фагоцити и след това излиза, разпространявайки инфекцията в съседните клетки.

ИИПА: Индуцирано инфектиране, подпомагано от антитела

Този механизъм е известен в биологията и се нарича , Индуцирано инфектиране, подпомагано от антитела, което може да се преведе като „антитяло-медиирано (инфекциозно) усилване“. Ако антителата, индуцирани от ваксинацията, неутрализират и защитават най-чувствителните дихателни клетки, индивидът все още е защитен и ефектът от инвазията на имунните клетки е незначителен. Ако, от друга страна, индуцираните антитела не се неутрализиращи, това означава, че нито дихателните клетки, нито тези на имунната система са защитени.

Резултатът е, че инфекция или ваксинация, която предизвиква "грешните" антитела, може да влоши ситуацията, давайки на вируса "пропуск" за влизане в имунните клетки.

Феноменът ИИПА във ваксините: експертно мнение

Не е ясно доколко феноменът ADE може наистина да повлияе на неуспеха или противоположния отговор на ваксините.

ИИПА при болест на Денга

ИИПА е открит през 1977 г. от вирусолог, изучаващ болестта на Денга и оттогава този феномен е признат и за други вируси, включително някои от семейството на коронавирусите. Трябва обаче да се отбележи, че в някои случаи това явление се открива само при лабораторни експерименти, а не при експерименти върху животни или инфекции на хора, така че за много вируси остава съмнението, че ИИПА действително се появява.

ИИПА при коронавирусите

Що се отнася до семейството на коронавирусите или „братовчедите“ на SARS-CoV-2, експерименти върху котки, ваксинирани с протеина на шип на първия вирус на SARS, показват, че те се влошават, но резултатът не се потвърждава при макаците. Макаците не показват странични ефекти дори след ваксинация с вируса MERS.

Рискът от COVID-19 ваксина да причини този ефект е неизвестен. Понастоящем няма достатъчно или убедителни данни, които свързват ADE за SARS-CoV-2 с хората. Досега е имало само едно наблюдение на явленията в лабораторията, но експертите са единодушни, че експериментите, проведени в изкуствена ситуация, може да не отразяват случващото се в сложен организъм.

Дори ако първите клинични изпитвания на ваксините COVID-19 са били проведени върху хора и е установено, че инфекциозният статус на ваксинираните субекти се влошава в сравнение с тези, които не са били ваксинирани, пак ще бъде трудно да се обвинява ADE. Всъщност имунният отговор е много сложен и не се ограничава до производството на антитела, което прави интерпретацията на страничните ефекти много трудна.

ИИПА като елемент в производството на ваксини

Припомнете си, че обикновено отнема 15-20 години, за да се произведе безопасна и ефективна ваксина, именно защото елементи като ADE трябва да се вземат предвид. Те се показват само в средата. По тази и други причини ваксините, които в началото изглеждат обещаващи, след това не преминават контрола с течение на времето. Вярно е, че времената постепенно намаляват благодарение на развитието на технологиите, но биологията е определила времена, които често не могат да бъдат съкратени.

Заключения:

Подобрението, зависещо от антитела, е опасност, която трябва да се вземе предвид Всички се съгласяват, че зависимостта от подобрението  зависещо от антитела  със сигурност е явление, което трябва да се има предвид при тестване на нови ваксини. Това е един от многото елементи, които правят знанията ни за механизмите на имунната система и ваксините все още частични и очарователни.




onarealcase.blogspot.de / Автор

"Глупавият проумява само онова, което вече е станало" – Омир

0 коментара:

Публикуване на коментар

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib