неделя, 29 юли 2018 г.

Демокрацията е "остаряла"

onarealcase.blogspot.de



Интервю на Ян Бремер с Бепе Грило, за американското предаване GZeroWorld:


Ян Бремер: Тук съм с Бепе Грило, комик и основател на Движението 5 звезди M5S. Бепе, как успяхте да стигнете до тук? Искам да кажа, това движение е уникален момент в италианската политика. Никой не очакваше, че твоята партия ще успее от нулата да достигне до 32,5% изборен резултат. Как го обяснявате?

Бепе Грило: Движението наистина направи голям скок за кратко време, благодарение на интернет, благодарение на платформата Rousseau, която не е нищо друго освен система, в която демокрацията започва отдолу, от гражданите. Всеки може да се запише като член и да участва в политиката. Това е идеята на Движението 5 звезди M5S. Да се дадат инструменти на всички граждани, за да могат да участват. Днес от един компютър, от един смартфон, можете да изберете кои са важните неща за вашата страна. Не от горе, а отдолу-нагоре.

Ян Бремер: Мнозина твърдят, че директната демокрация може да бъде контролирана отгоре от няколко човека. Това истинска опасност ли е?

Бепе Грило: Ние сме в началото на нещо различно, светът се променя. Тези нови операционни системи, могат да въвлекат хората в референдуми всяка седмица, директно от домовете им. Това е идея, която продължава да се развива, започнахме от нулата,  днес имаме хиляди регистрирани членове, може би само половината от тях  гласуват, но ние се усъвършенстваме и нещата се променят постоянно.

Ян Бремер: Значи смятате, че политическите институции, начинът по който се прави политика сега, трябва да изчезнат?

Бепе Грило  Трябва да разберем, че демокрацията е остаряла. Какво е демокрацията, когато по-малко от 50% отиват да гласуват. Ако вземете 30% от 50%, то на практика си взел 15%. Днес малцинствата управляват държавите. Вероятно демокрацията трябва да бъде заменена с нещо друго, може би с избор чрез жребий. Мисля, че бихме могли да изберем една от двете камари на Парламента по този начин. На случаен принцип. Независимо от възраст, пол, доходи, дали са от юг или от север, така че тези хора наистина да представляват страната.

Ян Бремер: Това, което виждате в Италия сега, но не само в Италия, а и в цяла Европа, на изток и на запад, с Brexit, се случва и в Съединените американски щати. Има ли общо нещо във всички тези движения, в този популизъм, който се разраства във всяка страна?

Бепе Грило: Абсолютно. Днес глобализацията на икономиката направи така, че страните и народите повече не означават нищо, те вече не се броят за нищо. Днес около 70% от  италиански стоки се управляват от мултинационални компании. Днес само с един tweet можете да промените живота в една страна, така както прави Тръмп за по-малко от секунда. Ние се завръщаме към градовете-държави и нациите постепенно изчезват.

Ян Бремер: Струва ми се, че в началото си Движението 5 звезди M5S, привлече много хора, които не искаха да бъдат част от Европа. Със сигурност това не е посоката, в която това правителство върви. Защо се получи тази промяна?

Бепе Грило:  Движението има различни души. Дори Казаледжо и аз имахме различни идеи. Предложихме референдум за еврото. Да накараме италианския народ да реши дали да останем в еврото, а не Европа да решава. Референдумът е начин да започнем разговор по хипотетичен план Б. Тоест, нямаме план Б, в случай че нещо се случи. Днес всичко се променя във всеки един момент, както казахме по-рано, само един
tweet от другата страна на океана е в състояние да трансформира икономическата политика на една нация. Нужно е да имате план Б. Сигурен съм, че Германия и Франция имат план Б. Не казвам да напуснем еврото по този начин, а да позволим на италианците да решат този въпрос чрез референдум.

Ян Бремер: Все още ли подкрепяте идеята за референдум за еврото?

Бепе Грило:  Винаги ще подкрепям идеята за един референдум. Референдумът е инструмент. Най-демократичният метод, който познавам, е онлайн референдума по различни теми. Директно от моя компютър, от моя смартфон, за всеки човек. Нуждаем се от наличието на такава технология. Това е истинската душа на Движението 5 звезди M5S. Дайте инструменти за всички и нека бъдат биоразградими. Това е едно био разграждащо се движение. Когато гражданите са по-осведомени и имат знанието и волята да решават сами и да се грижат за живота си, движението вече няма да има смисъл да съществува. То ще изчезне.

Ян Бремер: Политически, каква е разликата между младите хора и възрастните хора като вас?
Бепе Грило:  Младите хора се нуждаят от история. Левицата се срина, коя е причината? Те нямат какво да разкажат, те вече не разказват истории.

Ян Бремер: Сега трябва да ви попитам какво мислите за моя президент, Доналд Тръмп?
Бепе Грило:  В началото малко ме "разстрои", бях прочел една книга и имах усещането, че ще спечели. Имаше срещу себе си цялата световна преса, която го отхвърляше и беше против него, а това същото се случи и с нас. Колкото повече бяха срещу нас, толкова повече се увеличавахме. Това е странно нещо. Нямам представа как ще свърши. Това са американци, мислят различно, имат в главите си само долари. Това е като религия за тях.

Ян Бремер: Бепе Грило, безкрайни благодарности.
Бепе Грило: Аз ти благодаря, че дойде чак до тук.

onarealcase.blogspot.de / Автор

"Глупавият проумява само онова, което вече е станало" – Омир

0 коментара:

Публикуване на коментар

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib